LİMONLU KEK
Onlarca çeşit tarifiyle bir anne klasiğidir kek;aynı tarifi on kişi yapsa on farklı lezzet ortaya çıkar şüphesiz.Limonlu kekimin tarif düzenlemesi ve pişirme metodu bana ait;çocukların hayatında ilk defa görüyormuş gibi saldırdıkları bu tarifimi daha farklı fotoğraflamayı planlıyordum ama ellerinden zor alıp birkaç poz çekebildim;onlar da haklı okuldan aç gelmişler,ev miss gibi kek kokuyor,anneleri hala fotoğraf diyor...Neyse sonunda herkes mutlu oldu;gökten 3 elma düşmedi ama kekin üzerine demini almış dumanı üzerinde çaylar leziz hikayemizi tamamladı...
malzemeler
3 iri yumurta(bu mevsimde küçük olduklarından 4 adet kullandım)
1 su bardağı+2 parmak şeker
1 şişe sade maden suyu
2 iri limon kabuğu rendesi
1,5 yemek kaşığı labne peynir
1 su bardağı sıvıyağ
3 su bardağı un,dövülmüş fındık
vanilya kabartmatozu,yarım tatlı kaşığı limon suyu
yapılışı
1- limonlarımızın kabuğunu rendeleyerek alıyoruz,şekerle iyice ovarak birkaç saat bekletiyoruz(şekere limonun rengi ve aroması geçiyor)
2-kek yaparken mutlaka tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı ve un elenmiş olmalıdır
3-yumurta ve limonlu şekerimizi beyazlaşıp köpük köpük olana kadar çırpıyoruz
4-köpüren yumurtamızı söndürmeden diğer malzemeleri de bir kenarlı koyup nazikçe tahta kaşıkla karıştırıyoruz(labne peyniri koyunca ilk önce bir çatal yardımıyla malzemeye yedirin)
5-en son hamurumuza( tekrar) limon kabuğu kesip minik küp küp doğrayıp yarım tatlı kaşığı limon suyu ilave ediyoruz
6-soğuk fırına sürüp 175 derecede pişiriyoruz
7-fırından çıkar çıkmaz eğer mümkünse narince kalıbından çıkarıp cam fanuslu kek platformuna alıyoruz;fanus terledikçe havlu kağıtla ıslaklığı alıyoruz ,böylelikle pastane keki gibi oluyor ayrıca limon aromasını da iyice içine çekiyor
8-eğer sıcakken kalıbınızdan çıkaramıyorsanız hemen üzerini aleminyum folyo ile kapatın ,arada açıp folyo üzerindeki ıslaklığı havlu kağıtla alın;el yakmayacak ısıya gelince de folyo ile beraber temiz bir poşetin içine alarak soğumaya bırakın
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder