15 Şubat 2014 Cumartesi

KIZARMIŞ PATATES ÇANAĞI AÇMA

  KIZARMIŞ PATATES TABAĞI AÇMA
Hafta sonları çoğumuzun "milli kızartma" günleridir,sorsanız ;"yapmayı ennn sevmediğiniz yemek nedir?" diye,balık kızartması-işkembe vs bunlara can feda,yapmayı hiç sevmediğim yemek "patates kızartmasıdır"!EEVET,çocukların en sevdiklerindendir,ben bir yandan kızartırım onlar  daha sofraya koyamadan bitirir,sofrada babamız hani bana diye nakarat getirir,ona yetiştir vs derken herkes mutlu-karnı PATATES KIZARTMASIYLA doymuş,ben aç-stresten yorulmuş-yağ kokuları içinde sofrada en son kızartılmış patateslerle yalnız başına kalakalmış ;) insan sevdikleri için nelere katlanır,tabii sağlıkla ağız tadıyla mutlulukla yensin yeterki,gerisi teferruat biz katlanırız.Bazen kendime kartvizit bastırasım geliyor," EVİN ANNESİ-hertürlü cefaya ücretsiz katlanılır,bir tebessümünüz yeter "diye:)Rabbimiz herkese böyle tatlı stresleri olan sıcacık  yuvalar nasib etsin.Gelelim açmalara,bu açmaları önceden yapıp derin dondurucuya koyuyoruz,pazar sabahı herkes uyurken kalkıp patatesleri minik minik-küp küp doğruyoruz,bir güzel kızartıp ortasını açtığımız açmaların içine koyarak servis ediyoruz,böylece güne patates kızartması kokusuyla mest olarak uyanan ev halkına o hafta sonu birkaç kilo patates kızartmak yerine ,bir kilo sakin-stressiz  patates kızartmış oluyoruz
Herkes mutlu yani:)Muhabbet bir yana kabul günlerinde de sunumu  çok şık  oluyor,mayalılarımda genelde hamurumu bu ölçüyle yoğuruyorum,lezzet ide mükemmel ,denemenizi tavsiye ederim...
MALZEMELER
1 su bardağı el yakmayacak ısıda sıcak su
3  su bardağı el yakmayacak ısıda sıcak süt
1 su bardağı sıvıyağ (tercihen zeytinyağı)
1 çay bardağı şeker
1 yemek kaşığı tuz
1 paket yaş maya
aldığı kadar un,1 yumurta
patates
YAPILIŞI

1-yoğurma kabına 4-5 bardak unu alıp ortasını havuz gibi açalım,mayamızı tam ortaya ufalayıp,1 bardak ılık suyla eritelim,birkaç dakika mayanın kabarmasını bekleyelim,maya kabarmaya başlayınca diğer malzemeleri de ekleyip elimize yapışmayan yumuşak bir hamur yapalım(aldığı kadar un ilavesiyle)
2-hamurumuzu hiç bekletmeden ellerimizi sıvı yağa batırarak iri yumurta büyüklüğünde parçalar koparalım ve yuvarlayıp tepsiye aralıklı olarak dizelim,çünkü 2-3 katına kadar parçalar büyüyecek
3-1 yumurtayı çırpıp açmaların üzerine sürelim,oda sıcaklığında tepside yarım saat mayalanmasını bekleyelim
4-tepsi mayası gelen açmaları 200 derecede pişirelim,soğuyunca ortasını bıçakla düzgünce oyalım(fazla derin olmasın),içine patates kızartması doldurup üzerini,sotelenmiş domates- biber veya ketçap-mayonezle süsleyip servis edelim
5-çıkardığımız kapaklara salçalı-yoğurtlu sos sürerek servis edebiliriz
                                                                               AFİYET OLSUN




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder