NOHUTLU BÖREK
Tarifin orjinali kendisi de her yaptığı da güzel olan bir tanecik Reyyan Ablama ait;bu böreği ilk tattığımda aklıma ilkbahar geldi;muhteşem bir lezzetti ve bir kere daha inandım;insanın güzelliği-duygularının güzelliği yaptığı herşeye tesir ediyor...
Böreğin orjinali elde açılıyor ve ocak üstünde çevirilerek pişiriliyor;denemedim değil,güzel de oldu fakat benim fıtratıma uygun değil, benim için çok uzun bir iş;bu sebepten ben bu böreğin günümüz tabiriyle çakmasını yapıyorum:)
El açmasına yakın bir lezzeti oluyor;ama el açmasının hamurunu yoğuracağınız kadar vakitte bu yöntemi kullanarak böreği çoktan fırına sürmüş oluyorsunuz;Reyyan Ablamdan özür dileyerek ve orjinalini onun ellerinden yemeye devam ederek kendi geliştirdiğim tarifi paylaşıyorum
MALZEMELER
içi;
Haşlanmış nohut
kıyılmış maydanoz
tuz-karabiber
böreği için;
hazır yufka
zeytin yağı
un-buğday nişhastası
YAPILIŞI
1-Nohutları akşamdan karbonatlı suya ıslatıp,sabah orta hararette güzelce haşlayıp suyunu süzüyoruz;bu yöntemle nohut haşlanırsa daha lezzetli oluyor...
2-suyunu iyice süzdüğümüz nohutları tahta bir kaşıkla iyice eziyoruz,tuz karabiberi de ilave edip özleşene kadar ezdiğimiz nohutlara kıyılmış maydanozu da ekleyince içimiz hazır oluyor
3-tezgahın üzerine bir adet yufkayı açıyoruz ve üzerinin her yerini güzelce zeytinyağı ile yağlıyoruz;zeytinyağı böreğimizi cıtır çıtır yapar ve yenince de mideyi rahatsız etmez;ancak pahalı diyorsanız sıvı yağın içine az zeytinyağı koyarak da yapabilirsiniz
4-sonra bir elek veya pirinç süzgüsü yardımıyla yağlanmış yufkamızın her yerine un-nişhasta karışımını eliyoruz(bir bardak una 2 yemek kaşığı nişhasta karıştırıyorum)
5-yağlanmış unlanmış yufkanın üzerine bir yufka daha ekleyip aynı işlemi ona da uyguluyoruz
6-yufkamızı ortadan ikiye bölüyoruz,iki parçanın da daire şeklinde gelen kısmını (1-2 parmak eninde)kesiyoruz böylece elimizde 2 adet dikdörtgen yufka oluyor(kestiğimiz parçaları dikdörtgen kısmın içine koyabiliriz veya ayrı olarak börek sarabiliriz)
7-dikdörtgen yufkamızın bir kenarına harcımızı koyup güzelce sarıyoruz,istediğimiz uzunlukta kesip tepsimize diziyoruz,üzerine zeytinyağı sürüp misafir gelmeden pişirip taze olarak ikram ediyoruz...
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder