26 Ocak 2014 Pazar

TAM KIVAMINDA İRMİK HELVASI

TAM  KIVAMINDA  İRMİK  HELVASI

Memlekette rahmetli dedemin EGE ŞEKERLEME adında lokum şeker imalethanesi vardı;günlük imal edilen rengarenk akide şekerler,kaba şekerler,leblebi şekerler;buzlu lokum,fındıklı lokum,pişkin lokumlar,köpük helvalar....
Çocukluk işte o kadar şekerin içindeyken gider bakkaldan topitop şeker alırdık, dedemlerin memlekette lakabı;HELVACILAR'dı;annem de ailenin  helvaları meşhur olan üyesi...Düğün dernek,cenaze vb. helvaları hep anneme kardırılardı,halen de öyledir;ben de helvanın her çeşidini çok severim,mayamız tatlıyla yoğurulmuş malum;ancak annem helva elini kızlarına değil bir evin bir oğlu erkek kardeşime miras bırakmış:)),kendisi annem kadar güzel helva karar,benim düğünümde daha 15 yaşındaydı,helvayı ona kardırdılar,büyüdü öğretim görevlisi oldu,üniversitenin özel günlerinde yılda bir defa yüzlerce kişilik helva karıyor ve kesinlikle anneminki kadar mükemmel oluyor,ikisinin de ellerine sağlık...
Bana gelince ,helvayı çok çok sevmeme rağmen,annem ve kardeşim gibi irmiği-şekeri okuyamıyorum;onlar malzemeye bakar ve ölçüyübilirler,her irmik-her şeker bir olmaz...Yıllarca denemediğim ölçü kalmadı,en sonunda bir tarif buldum;MUHTEŞEM, tam bana göre,45 dk 1 saat helvanın başında dikilmeye gerek kalmadan,bulgur bulgur dökülen,annemden de afferin almış tarifimi sizinle paylaşıyorum,internet üzerinden bulduğum tarifin adresini hatırlayamıyorum,tarifin orijinal sahibine gıyaben teşekkür ederim;tarifle ilgili paylaşmam gereken püflere gelince;
1-tam ölçüleri kullanın,ikiye üçe ölçülere uygun katlayın
2-sakın tereyağı kullanmayın,daha kokulu olsun diye az bir şey denedim,bulgur -bulgur,tane tane  olmadı;kokulu oluyor zaten:)
3-tarifin orjinalinde şekeri suyla karıştırıp döküyorlardı,ben önce suyu veriyorum sonra iki seferde şekeri ilave ediyorum.(Birden şeker verilirse irmik dirilir)
Sanırım annemin helva eli,sabırsız bir fıtrat olduğum için beni tercih etmedi;olsun biz de zamane tarifleriyle aynı kıvamı tutturduk evelallah:)),tahta kaşık-kısık ateş ayrıntısı zaten bilinenlerdendir,haydi kolay gelsin.....

MALZEMELER
* 1 su bardağı irmik
isteğe bağlı;1 yemek kaşığı dolma fıstık
*1,5 su bardağı şeker(ben tatlı seviyorum,biraz fazla kullanıyorum,ama 2 bardağı bulmuyor)
*2 su bardağı sıcak su
*yarım çay bardağı+1 yemek kaşığı sıvı yağ
YAPILIŞI
1-sıvıyağı ve irmiği sürekli karıştırarak altın sarısı kavuralım,
2-rengi istediğimiz kıvama gelince(bizim memlekette rengi daha koyu tercih edilir),2 barkak sıcak su ilave edilir
3-puding kıvamına gelene kadar karıştırarak suyunu çekmesi beklenir,sonra şekerin yarısı ilave edilir,eriyince diğer yarısı ilave edilir;aralıklı karıştırarak helva suyunu tamamen çekmesi beklenir,uzun sürmüyor;sonra ocaktan alınır,üzerine temiz bir bez veya pilav kağıdı koyulup kapağı kapatılır,5 dk kadar demlendirilip kalıplara dökülerek servis yapılır
         HELVACI HELVASI HEPİNİZE AFİYET OLSUN


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder