PASTANE SİMİDİ
Çocukluğumdan beri simidi çok severim;benim için mükellef kahvaltı;çıtır simitli-üçgen peynirli ve atıştırmalık tatlısı olan kahvaltıdır,ne yazık ki böyle bir kahvaltı pek mümkün olmuyor,çünkü evimizin hiçbir erkek üyesi tatlı uykusunu bozup simit almaya gitmiyor,ben de o kadar yolu simit için gitmeyi göze alamıyorum;neyse ki geçen günlerde ŞİRİNİN MUTFAK GÜNLÜĞÜNDE bulduğum simit tarifi kahvaltı soframızı şenlendirdi;ben mahlebi simitte tercih etmiyorum ama onun haricinde tarif çok güzel ,hatta kişiye özel minik simitler yapıyorum çok cici oluyor,önceden yapıp derin dondurucuya atıp,hafta sonu fırında az ısıtarak hafta sonu uykusundan da olunmuyor,denemenizi özellikle tavsiye ederim...
MALZEMELER
1 paket yaş maya
1 bardak ılık süt
1 çay bardağı ılık su
2 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1çay kaşığı mahlep
1tatlı kaşığı (silme )tuz
1 yemek kaşığı (silme) şeker
üzeri için;
1 tatlı kaşığı pekmez
yarım bardak su
bol susam
YAPILIŞI
1-başlangıç olarak 3 bardak unu karıştırma kabımıza alıyoruz ,sonra yoğurdukça yavaş yavaş ilave ederiz,hamurumuz sert olmamalı-elimize hamur yapışmayacak yumuşaklıkta olmalı
2-unun ortasını havuz şeklinde açıp içine yaş mayayı ufalayalım,şekeri ilave edelim ,1 çay bardağı ılık suyla mayayı eritip üzerini ince bir tabaka un serperek kapatalım
3-maya kabarıp üzerindeki un tabakasından taşmaya başlayınca diğer malzemeleri de katarak yavaş yavaş un ilavesi ile yumuşak bir hamur yoğuralım ,üzerine kapak kapatarak yarım saat kadar mayalanmaya bırakalım
4-hamurumuz kabarıp mayalanınca yuvarlak bezeler yapalım;14-20 arası beze yapabilirsiniz,yapmak istediğiniz simitin büyüklüğüne bağlı olarak..
5-bezelerden iki tanesini alalım,iki şerit yapıp birbirine dolayalım ve halka haline getirelim,önce pekmezli suya sonra susama batırarak yağlı kağıt serilmiş tepsimize aralıklı olarak yerleştirelim
6-5-10 dakika kadar tepside dinlendirdikten sonra180-200 derede pişirelim...
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder