27 Ocak 2014 Pazartesi

KISIR

                           KISIR

Bizim memleketimizde  kısıra BATIRIK denilir;yerini hiçbir salatanın tutamayacağı(rus salatası-Amerikan salata vb)kuru fasülye-pilav kadar milli bir lezzet...
Çocukların damak zevki ne kadar naylonlaşsa da kısırı sevmeyen çocuk- yetişkin kimseye rastlamadım bu güne kadar;benim kısır tarifim de çoğu tarifim gibi pratik,zaman benim için çok kıymetli ,bütün malzemeleri çiğ olarak kullandığım için mideyi de çok yormuyor...

MALZEMELER
çiğ köftelik bulgur
kuru soğan
taze soğan
maydanoz
küp küp ince doğranmış domates-yeşil biber-salatalık
zeytinyağı
biber salçası
domates salçası
karabiber-kimyon-kuru nane-tuz
varsa taze nane-nar ekşisi
arzu edilirse ezilmiş sarımsak
 
YAPILIŞI
1-malzemelerin ölçüleri;kişi başına 1 çay bardağı ince bulgur hesabıyla yapılır,kullanılan bulgur miktarına göre salça- yeşillik eklenir
2-kısır en güzel çiğ köfte tepsisinde yapılır,kap yayvan olmalı plastik olmamalıdır,
3-ilk önce kısırı yapacağımız kaba;kısırlık bulgur-salçalar-alınır ve salçaların rengi bulgurlara geçene kadar birkaç dakika salça bulgurla ovulur
4-salçamızın oranı;eğer nar ekşiniz varsa ki,piyasada satılan limon tuzundan mamül ekşiden bahsetmiyorum,orjinal nar ekşiniz varsa ;1 yemek kaşığı domates salçası+kalanını istediğiniz rengi alana kadar biber salçası kullanın(su verince renk bir miktar açılır aklınızda bulunsun)
   eğer nar ekşiniz yoksa,veya orijinal nar ekşisi değilse;1 yemek kaşığı biber salçası kalanını domates salçası kullanın
5-salçayı bulgurla ovduktan sonra bulguru kaba eşit olarak yayın,üzerine kuru naneyi serpin(eğer nar ekşiniz hiç yoksa bu evrede kuru naneyle birlikte birkaç parça limon tuzu da ekleyin)
6-bulguru,iyice kaynatılmış su ile ISLATIN;burası önemli su bulgurların üzerinde  GÖRÜLMEMELİ,saadece ıstatıp şöyle bir karıştırıp ağzını kapatarak kabarmaya bırakalım
7-bulgurlar kabarırken kuru soğanı incecik yemeklik doğrayıp bulgurların üzerine ekleyelim
8-yeşillikleri-damatesi-biberi-salatalığı ince doğrayalım
9-bulgurumuz kabarınca el yakmayacak sıcaklığa ulaşınca(bir miktar sıcak olmalı yağını-baharatını alsın)yağını-tuzunu-baharatını-ekşisini ayarlıyoruz.Eğer  nar ekşisi kullanıyorsak bu evrede ekleyelim;eğer kullanmıyorsak limon tuzu eklemiştik o zaman,ekşisine bakalım eksikse limon suyuyla ayarlayalım.
10-kısırımızı biraz ağzı açık bırakarak iyice ılınmasını bekleyelim,yeterince ılıyınca;yeşillik-domates biber-salatalığı ilave ederek servis tabağına alalım
11-sarımsak çok yakışmasına rağmen herkes tercih etmediğinden ben misafire kullanmıyorum;kendimize yaptığımda da baharat ekleme aşamasında iyice ezilmiş sarımsağımı  ekliyorum
                                           AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder