TUTMAÇ ÇORBASI
Yaz -kış çocukların severek içtiği bir çorba tarifi paylaşıyorum;tek başına öğün olabilecek kadar zengin-görsel olarak da lezzet olarak da sofrayı dolduran bir çorba...
MALZEMELER
1,5-2 su bardağı süzme yoğurt
1 yumurta akı
2 yemek kaşığı un
2 diş sarımsak
1 su bardağı haşlanmış erişte
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
kurutulmuş sivri biber
kuru nane
1 yemek kaşığı tereyağı+ 1 çay kaşığı tepeleme tatlı kırmızı toz biber
YAPILIŞI
Bu çorbayı yapmanın en pratik yolu;erişte ve mercimeği bolca haşlayıp,porsiyonlara ayırıp derin dondurucuya atmaktır;böylece tutmaç çorbası yapmak hazır çorba yapmak kadar kolay olur:)
Önce yumurta akı(sarısı rengini sarartıyor ;isterseniz onu da kullanabilirsiniz) süzme yoğurt-ezilmiş sarımsağı tenceremizde özeyip,çorba kıvamına gelinceye kadar su ilave ediyoruz, (suyun miktarı önemli,normal çorba kıvamına gelene kadar soğuk su ilave edilir)kurutulmuş sivri biberlerimizi de tenceremize koyuyoruz.Süzme yoğurdun miktarını ,yoğurdun yoğunluğuna göre ayarlayabilirsiniz(annemin badamlilerden aldığı yoğurt tam yağlı ve taş gibidir ,onun bir dolu kaşığıyla bir kase özenmiş yoğurdunuz olur;ama benim marketten aldığım markalı 1 kg yoğurdumun yarısını kullanarak ancak bir kase özenmiş yoğurdum olabiliyor!)çorbamızı ocağa alıp kaynayana kadar aralıksız karıştırarak pişiriyoruz,kaynamadan bırakırsanız çorba kesilir biliyorsunuz;kaynadıktan sonra kıvamını ayarlayıp(eğer koyu olursa sıcak su ilave ederek açabilirsiniz) erişte-yeşil mercimeğimizi ekleyerek bir iki taşım daha kaynatıyoruz;tuzunu altını kapattıktan sonra ilave ediyoruz(kesilmesin diye)
Sosu şöyle hazırlıyoruz;1 fincan sıvıyağın içine 1 yemek kaşığı tereyağı koyup ocağa alıyoruz;tereyağı köpürmeye başlayınca 1 çay kaşığı kırmızı toz biberi ilave edip şöyle bir karıştırıp ocaktan alıyoruz,ocağın altını kapatmak yeterli olmaz,ocağın ısısıyla sosumuz esmerleşip yanabilir
servis yaparken çorbamızı sos+üzerine bir miktar kuru nane ilave ederek görselini tamamlıyoruz.
ŞİFA OLSUN

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder