10 Şubat 2014 Pazartesi

VİŞNELİ ÇİKOLATALI YAŞPASTA

   VİŞNELİ  ÇİKOLATALI  YAŞPASTA

Bu tarif arkadaşlarımın tavsiyesi üzerine "Cahide Jibek"hanımefendinin sitesinden alıp denediğim ve çok beğendiğim bir tariftir;toplu misafirlerde yüz ağartacak çapta bir tariftir;ve de pasta-börekle pek arası olmayan eşimden bile "pastanede bunu bulamazsın" övgüsü alan bir tariftir...
   Yalnız,pasta ile ilgili kişisel notlarımı paylaşmam gerekirse;
1- küçük oğlum vişne reçeli tanelerinin ağzına gelmesinden pek hoşlanmadı bir dahaki sefere reçeli kullanmadan önce blendırdan geçireceğim
2-çikolatalı sosu 2 ölçü yaparsam daha iyi olacak

MALZEMELER
pandispanya için,
dikdörtgen borcam veya o büyüklükte fırın kabı için)
4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 çay bardağı süt
yarım çay bardağı zeytinyağı
3 yemek kaşığı kakao
1 su bardağı+ bir su bardağının üçtebiri kadar un
1 paket kabartma tozu

pastayı ıslatmak için 1 su bardağı soğuk süt

ara kremesı için;
4 su bardağı süt
4 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı nişhasta
80 gr bitter çikolata
150 gr labne peynir
1 yemek kaşığı pudra şeker
1 su bardağı taneli vişne reçeli
vanilya
üzerinin çikolatalı sosu;
yarım su bardağı süt
yarım su bardağı su
1 silme tatlı kaşığı un
1 yemek kaşığı tepeleme kakao
3 yemek kaşığı şeker
20 gr bitter çikolata
1 çay kaşığı vanilya

YAPILIŞI
1-öncelikle kremalarımızı pişirip,soğumaya bırakalım;
ara kremasını,süt-un-nişastayla muhallebi gibi pişirelim
2-kaynamaya başlayınca bitter çikolatayı ekleyelim(ocağı bu aşamada kısık ateşe alalım)
3-çikolata eriyince pudra şeker-labne peyniriyle çırpalım,en son taneli vişne reçelini ekleyip elde karıştıralım,ağzını kapatarak soğumaya bırakalım
4-çikolata sosu,su-süt un-şeker-kakao ile pişirelim ,ocağı kapatıp bitter çikolata ve tereyağını ekleyip karıştıralım;ağzını kapatıp soğumaya bırakalım
5-pandispanya için ;yumurtanın akını sarısını ayıralım
6-yumurtanın akını bir fiske tuzla beyaz kar haline gelene kadar çırpalım
7-sarısını da şekerle güzelce köpürtelim ,sonra süt ve yağı ekleyip az karıştıralım,ardından kar haline gelen yumurta aklarımızı ilave edip tahta kaşıkla yine şöyle bir karıştıralım
8-en son un-kakao-kabartma tozunu ilave edip yine tahta kaşıkla az miktarda karıştırıp;yağlı kağıt yerleştirilip tekrar az miktarda yağladığımız dikdörtgen borcame hamuru dökelim
(yağlı kağıdı az miktarda yağlayınca kalıptan çok kolay alırız)
9-180 derecede soğuk fırına sürerek pişirelim(borcamlı tariflerimi soğuk fırına sürerek pişiriyorum)
10-pastamız çıkınca el yakmayacak soğukluğa gelmesini bekleyelim,sonra kalıptan alalım;naylon ip yardımıyla ortadan ikiye keselim,üstteki parçayı borcamımıza yerleştirip yarım bardak sütle ıslatalım,üzerine ara kremanın dörtte üçünü yayalım,sonra kalan pandispanyayı yarı bardak sütle ıslatıp,diğer yarının üzerine kapatalım ve yağlı kağıdını çıkaralım,ara kremanın kalanını pastanın üzerine sürelim yoksa kekimiz çikolatalı sosu emiyor
11-en son çikolatalı sosu döküp gönlümüze göre süsleyelim,
 Cahide Hanım'a tarifi için teşekkür ederim,sizlere de kolaylıklar dilerim....
                                                                    AFİYET OLSUN




1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder