30 Mart 2014 Pazar

ENFES KURUTULMUŞ YEŞİL FASÜLYE

ENFES KURUTULMUŞ YEŞİL FASÜLYE
Eğer gurbette yaşıyorsanız,çevrenizdeki insanların bir kısmını akrabalarınızın  yerine koyarak seversiniz;gözlerinin içi gülen hürmetli  genç  bir gelinde yeni evlenmiş küçük kız kardeşinizi görürsünüz;sizden önce her şeyi düşünen ,size kıyamayan ,güngörmüş bir ablanızı anneniz yerine koyarak seversiniz;evlerine gidince sılaya dönmüş gibi hissedersiniz,içtiğiniz bir bardak çay gönlünüze şifa olur.Bu tarifin sahibesi  Petek Kardeşim de öyle sevdiklerimdendir;özellikle bayramlarda nefis sarması-kurban kavurması,"sen seversin bir tadına bakıver"diye çıkardığı güveçte mayalanmış-üzerine çörekotu serpiştirilmiş ev yapımı yoğurduyla bayramın bir kısmı sılada gibi geçer...Kurutulmuş yeşil fasulyesiyle de bizi memlekete götürdü doğrusu,kemikli etle yaparsanız enfes bir ara sıcak oluyor,ben tarifi hemen denemek istedim bu sebepten etsiz yaptım;böylede ennnfes bir zeytinyağlı salata oldu;mutlaka denemenizi öneririm...
MALZEMELER
2 su bardağı kadar kurutulmuş yeşil fasülye
100 gr kemikli et veya kaburga
yarım su bardağı aşurelik buğday
1 baş soğan
1 tatlı kaşığı,domates-biber salçası karışımı
yarım su bardağı kurutulmuş domates
zeytinyağı,tuz,karabiber
YAPILIŞI
1-kurutulmuş domatesleri iyice yıkayıp,sıcak suya ıslatalım,fasülyeleri de yıkayıp haşlayalım,
2-aşurelik buğdayı düdüklü tencerede pişirelim
3-etimizi önce soteleyip sonra güzelce pişirelim
4-soğanı zeytinyağında orta ateşte pembeleşene kadar soteleyelim ve malzemeleri sırayla ekleyelim;önce salçamızı koyup şöyle bir çevirelim,sonra önceden haşladığımız fasülyemizi ekleyelim bir miktar soteleyelim(pişirerek eklediğimiz tüm malzemeler sıcak olmalı),doğranmış domates kurusunu-etini,buğdayını-tuz ve karabiberini ekledikten sonra birlikte soteleyelim 
5-eğer et kullandıysak sıcak servis edelim,sade  yaptıysak sıcak servise gerek yok...
                                                                                                ŞİFA OLSUN


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder