19 Mart 2014 Çarşamba

İNCİR DOLMASI

İNCİR DOLMASI
Bu tatlıyı bir bayram günü,Nur Karcıoğlu'nda tatmıştım;görseli de lezzeti de çok hoşuma gitmişti,rahmetli anneannesinin tarifiymiş,o günden sonra beğenilen tatlılarımın arasında yerini aldı.Eşim her tatlıyı beğenmez,bu tatlı kendisinden tam puan almayı başaran nadir lezzetlerdendir...
tatlıyla ilgili püf noktaları
1-incirlerin yumuşak,kaliteli incir olası çok önemli;küçük taneli-kupkuru incirle bu tatlı olmaz
2-fırınlama işlemi uzun olursa incirler biraz kuruyor,ben telaşeden dolayı fırıdan almayı geciktirince incirlerim esmer güzeli oldu;aslında görseli kestane şekeri gibi oluyor.
3-şerbetin kaynara yakın sıcak dökülmesi ve fırına verilince kaynaması gerekiyor
MALZEMELER
küçük yuvarlak borcamı dolduracak kadar kuru incir
ceviz içi
şerbeti için;2 su bardağı su-2 su bardağı şeker-birkaç damla limon
YAPILIŞI
1-İncirleri yıkayıp ılık suda ıslatalım;3-4 saat sonra yumuşayınca altındaki delikten çeyrek ceviz içlerini dolduralım(bütün ceviz içi incirimizin şeklini bozacağından çeyrek ceviz içi kullanıyoruz)
2-şerbeti kaynatıp limon suyu ile kestirelim,bir-iki taşım daha kaynatıp ocaktan alalım
3-incirleri küçük yuvarlak borcama yerleştirip,sıcak şerbeti ilave edelim,önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika kadar esmerleştirmeden fırınlayıp alalım,soğuyunca kağıt kek kalıplarına koyup servis edelim(renkli kalıplarla sunumu daha şık oluyor)
                                                                                                   AFİYET OLSUN
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder