8 Haziran 2014 Pazar

KARAMELLİ YAŞPASTA

                KARAMELLİ YAŞPASTA
Bu pasta görkemli güzellerden ;hafif lezzetiyle yedikçe yediren,ama insanı rahatsız etmeyen bir pasta;misafir için de orijinal bir ikram şüphesiz.Sosun tarifi ev hanımlarının yaptığı klasik sos;1 su bardağı sıvı(süt-meyve suyu)-1 ortalama yemek kaşığı mısır nişasta(buğday da olur)-2 yemek kaşığı şeker-1 tatlı kaşığı sıvıyağ ...Bu formülle istediğiniz sosu elde edebilirsiniz;çikolatalı sos için süt kullanırsınız,bitter çikolatalı sos için sütle-suyu yarı yarıya koyar içine bir miktar da bitter çikolata koyarsınız,meyveli sos için istediğiniz meyvenin suyunu kullanırsınız...Püf noktası sosun kıvamını şekerini kontrol ettikten sonra en son sıvıyağı koyup mikserle sıcak sıcak çırpmaktır(blendır da olur) bu şekilde soğuyunca parlak ve akıcı bir sosunuz olur.Karamel sosunu da bu şekilde yaptım sünen -akıcı güzel bir sos oldu,fakat renk de aynen karamel gibi mat oldu;bu sosu muhallebide kullandım;biraz daha saydam bir renk elde etmek istediğimden pastamın sosuna sıvıyağ koymadım ve mikserle çırpmadım,çok kaynatmadan (bir-iki taşım kaynattım) pişirip ,arada el çırpıcısıyla hafifçe karıştırıp soğutarak parlak ve akıcı bir karamel sosu elde ettim;mutlaka denemenizi tavsiye ederim...
malzemeler
4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı hafif tepeleme nişasta
1 su bardağı hafiftepeleme un
1 çay bardağı su
1 çay bardağı sıvıyağ
vanilya-kabartma tozu
pişince üzerine; 2 su bardağı  soğuk süt
üzerine;2 poşet kremşanti-1 edet muz-fındık-limon kabuğu rendesi,damla çikolata
karemel sos için;1,5 çay bardağı toz şeker-2 yemek kaşığı nişasta-2 su bardağı su
yapılışı
1-önce sosu pişirelim;şekeri yakmadan pembeleştirelim,ocaktan alalım,1-2 dakika sonra 1 su bardağı soğuk suyu üzerine ilave edelim,sonra ocağa alıp kısık ateşte şekeri eritelim;2 yemek kaşığı nişastayı(tepeleme olmasın koyu olur) kalan 1 bardak soğuk suyla karıştıralım ve ocakta kaynayan şekerli suya ekleyelim,karıştırarak pişirelim,kaynayınca kıvamını ve şekerini kontrol edip ocağı kapatalım,çok kaynarsa rengi bulanabilir,arada hafif karıştırarak soğutalım
2-pastamızı normal kek gibi hazırlayıp dikdörtgen borcama dökelim,soğuk fırına sürüp 175 derecede pişirelim,çıkınca üzerine 2 bardak süt dökelim
3-kekin kalıbı da soğuyunca(aksi halde şantimiz erir),2 poşet şantiyi köpürtüp içine muzu rendeleyelim,limon kabuğu rendeleyelim,kırılmış fındık-damla çikolatayı da ilave edip karıştıralım,kekin üzerine sürelim,onun üzerine de karamel sosumuzu döküp soğutarak servis edelim
                                                                                                     afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder