BAMYA ÇORBASI
Konya ve Afyon'un düğün yemeklerinin olmazsa olmazı olan enfes bir çorbadır;çiçek bamyanın kuşbaşı eşliğinde ekşiyle buluşması bamya yemeğini sevmeyenlere bile kendini afiyetle yedirir...
Marketlerden bulabileceğiniz çiçek bamyanın yarısını kullanarak 4 kişilik çorba yapabilirsiniz.Ölçü birimi bu çorbada kullanmıyorum;taneleri ve kıvamı itibariyle şehriye çorbasını esas alıyoruz,rengi kırmızı olacağından salçamızın yoğunluğuna -rengine göre kendimiz ayarlıyoruz.
Malzemeler
kurutulmuş çiçek bamya
kuşbaşı doğranmış dana eti
zeytinyağı
bir baş kuru soğan
tatlı biber salçası
domates salçası
limon tuzu
su
Yapılışı
1-İlk olarak kuşbaşı etimizi çiçek bamya boyutunda doğruyoruz,yıkıyoruz.Tuzunu-karabiberini ayarlayıp 1 çay bardağı su ile düdüklü tencerede 20 dk haşlıyoruz,her tencerenin pişirme süresi farklı olabilir,20 dk sonunda et pişmemişse tekrar ocağa koyup eti yumuşacık pişiriyoruz.
2- kuru bamyalarımızı makarna süzgüsüne alıp altına bir kap koyuyoruz ve bir bez yardımıyla bamyalarımızın kenarlarındaki tüyleri vb.hafif sürterek çıkartıyoruz
3-bamyalarımızı yıkayıp,limon tuzu ilavesiyle düdüklü tencerede 4-5 dakika pişiriyoruz
4-pişen bamyaları süzgüye alıp soğuk sudan geçirerek şokluyoruz
5-bir tencereye yeteri kadar zeytinyağı alıp ince ince kıyılmış bir baş soğanı kısık ateşte pembeleşene kadar soteliyoruz,soğan kavrulmaya başlayınca bir tatlı kaşığı kadar tereyağı ilave etmeyi unutmuyoruz
6-sonra biber salçası ve domates salçalarını ilave ediyoruz,suyunu ekleyip kaynamaya bırakıyoruz,eğer soğanlarınız iri olmuşsa mutlaka başka bir tencereye çorbayı süzüp soğanları ayırıyoruz
7-kaynamakta olan suya etlerimizi ilave edip tuzunu ve limon tuzu ilave ederek ekşisini ayarlıyoruz
8-çorbanın suyu bir miktar kıvam alınca;salçası eti biraz özleşince bamyalarımızı (soğuyunca iplerini çıkarmayı unutmuyoruz)ilave edip,çorbamız hafif koyulaşıncaya kadar pişiriyoruz.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder