29 Ocak 2014 Çarşamba

KONYA GENEVİR HELVASI

KONYA   KENEVİR   HELVASI

Takvim kış günlerini gösterince insanın içini ıstan yiyecek içeceklerin de mevsimi gelmiştir; 6 yıl rahat oldu,ayaklarımızın bir karış üzerindeki  karları tepe tepe yürümeyeli...Heryer bembeyaz,hava soğuk ama yumuşak,çocuk çığlıkları,havada uçuşan kartopları,eciş bücüş sevimli kardan adamlar gelsin acılı arabaşı çorbası,karanfilli ıhlamurlar ve KARSAMBA...

Karsamba;temiz karı bir tabağa alıp üzerine pekmez dökülerek yapılan bir tatlıdır,çocuklar bir tek bunun için anne n'olurlarla pekmez isterler....
Maalesef kurak bir kış yaşıyoruz,ama mevsimi gelen yiyeceklerden birinin daha tarifini paylaşalım;Rabia kardeşimlen nefis bir tatlı;Genevir helvası;pekmez şekerle buluşup pişince tatlılığı enfes -hafif bir mayhoşluğa dönüyor,helvaya ilave edilen kuru yemişle lezzet zirveye çıkıyor,kış çıkmadan denemenizi tavsiye ederim...

MALZEMELER
1,5 su bardağı pekmez
1 su bardağı şeker
üzeri için;
fındık-ceviz,badem
içi için,
yarım su bardağı kavrulmuş genevir
yarım su bardağı kavrulmuş susam

yapılışı;
pekmezle şeker ,şeker eriyene kadar ocakta karıştırılır,
şeker eriyince altı kapanıp  kabımıza dökülür,ılımaya bırakılır.
ılyınca içine kavrulmuş susam ve kenevir koyulup karıştırılır.
üzeri fındık-ceviz vb ile süslenip servis edilir.....
                                          
 
                               AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder