20 Ocak 2014 Pazartesi

NEFİS İNCİR UYUTMASI

İNCİR UYUTMASI

Kutsal kitabımızda üzerine yemin edilen yiyeceklerden olan incirin faydaları saymakla bitirilemiyor;tarifini vereceğim uyutma benim en beğenilen tatlılarımdan;özellikle iftar menülerimin,ağır kabul günlerimin vazgeçilmezlerinden...
Bu tarifi on yıl kadar önce ilk defa Oktay Usta'dan almıştım,zaman içinde ölçüleri değiştimi bilmiyorum ama şuan kullandığım ölçüler tam tutuyor


MALZEMELER
4 KİŞİ İÇİN;
*5 su bardağı süt
*her bardak için 1 adet olgun-orta büyüklükte incir kurusu+bir tane de tencerenin hakkı:)
(yani,5 bardak süte 6 orta irilikte kuru incir;kaç bardak süt kullanırsanız bir fazla incir)
*her bardak için yarım tatlı kaşığı toz şeker


YAPILIŞI
1-İlk olarak incirlerimizi yıkayıp sıcak suya ıslatıyoruz,incirler yumuşayıp kabarınca kullanıma hazır demektir (1-2 saat sürüyor)
2-sütü ve şekeri bir tencereye alıp kaynama sıcaklığına yakın bir ısıya gelene kadar ısıtıyoruz;ben güvenilir sütçümden açık sütle yapmayı tercih ediyorum,sütlaçda da ,uyutmada da lezzet kesinlikle fark ediyor,ama pastörize süt de olur.
süt yeterince ısınmazsa incirlerimiz uyumaz;tecrubeyle sabittir,onun için mutlaka parmak ucunuzu ısıran-hafif yakan bir sıcaklıkta olmalı...
3-ısınan sütten yarım kepçe alıp mutfak robotumuza koyuyoruz;sonra da incirlerimizi saplarını alarak robotumuzun içine doğruyoruz,doğrama işlemi bitince üzerine tekrar yarım kepçe süt ilave edip;robotumuzun blendırından incirlerimizi sütle özleşene kadar geçiriyoruz
4-incirlerin kabukları kaybolup krem haline gelince olmuş demektir ki,saadece bir kaç saniyede oluyor;incir kremamızı
süt tenceremize boşaltıp hemen bir çırpma teliyle karıştırıyoruz ve hiç bekletmeden(soğumaması gerekiyor) servis kaselerine paylaştırıp,kaselerin üzerine bir tepsi kapatıyoruz ve yoğurt mayalar gibi üzerine bir örtü(havlu-sofra bezi vb) örtüyoruz
5-yarım saate kalmadan incirlerimiz kalıp gibi tutuyor,buzdolabına alıp soğuk servis yapıyoruz...
                                                       AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder