21 Nisan 2014 Pazartesi

İŞKEMBE ÇORBASI

İŞKEMBE ÇORBASI
Eşim işkembe çorbasını çok severdi ve çorbacıya gider içerdi;bana gelince kokusuna bile dayanamazdım... Yeni evli olduğumuz günlerden birinde birlikte çorbacıya gittik eşim işkembe çorbası istedi;"Allahım bir çorba geldi ki;(bir defa çorbayı usta getirdi ,hayatımda o kadar kıllı bir el görmedim ;o elin yaptığı çorba!!!) çamura yakın bir renk-ağır bir koku-tek kelimeyle korkunçtu...O gün karar verdim;ben eşimi seviyorum-eşim bu çorbayı seviyor= o zaman ben bu çorbayı çok güzel pişirebilmeliyim:) Rahmetlik anneannemden tarif aldım;o gün bu gündür en kıymetli çorbalarımızdandır;çocuklarım da çok sever;babalarıyla bir şölen havasında sarımsak-sirke-limon-baharatlar kapışılarak afiyetle içilir;benim tuzuna bile bakamadığımı çocuklarım daha yenilerde öğrendi(yaklaşık 20 yıldır pişiririm);ben işkembe içemesemde ev halkını izlemenin tadı yetip de artıyor;buradan tüm ev hanımlarına tavsiye ederim;"Sevmediğiniz bir şey de olsa sevdikleriniz için sevmediklerinize katlanın;bunun lezzeti çok başka"
PÜF NOKTASI;işkembeyi aldıktan sonra güzelce yıkayın ve un-limon kabuğu rendesi-limon suyundan oluşan bir bulamaçla her yerini ovun sonra derin dondurucuya kaldırın , birkaç gün sonra pişirin;bu şekilde ağır kokusunu almış olacaksınız,ayrıca işkembeleriniz pamuk gibi beyaz olacak
MALZEMELER
yarım kg temizlenmiş dana işkembe
zetinyağı-yarım yemek kaşığı tereyağı
un-su-tuz
yerken ilave etmek için ezilmiş sarımsak-sirke limon-karabiber-pul biber
YAPIMI
1-işkembemizi derindondurucudan çıkaralım,çözülünce güzelce yıkayalım 1 litre kadar suyla düdüklüde pişirelim(benim düdüklümde yarım saatte pişiyor)
2-işkembemiz pişerken yeterince zeytinyağı-yarım kaşık tereyağı ile 2 yemek kaşığı tepeleme unu ;çiğ kokusu gidene kadar beyaz rengini kaçırmadan kavuralım;üzerine 3 bardak soğuk su dökelim
3-pişen işkembemizi minik küp-küp doğrayalım,suyuyla beraber çorbamıza ilave edelim,bir taşım kaynayınca tuzunu ve sıcak su ilave ederek kıvamını ayarlayalım
4-ezilmiş sarımsak-sirke-limon-karabiber-pul biber eşliğinde servis edelim
                                                                                           AFİYET OLSUN
Fotoğraf: İŞKEMBE ÇORBA
Eşim işkembe çorbasını çok severdi ve çorbacıya gider içerdi;bana gelince kokusuna bile dayanamazdım... Yeni evli olduğumuz günlerden birinde birlikte çorbacıya gittik eşim işkembe çorbası istedi;"Allahım bir çorba geldi ki;(bir defa çorbayı usta getirdi ,hayatımda o kadar kıllı bir el görmedim ;o elin yaptığı çorba!!!) çamura yakın bir renk-ağır bir koku-tek kelimeyle korkunçtu...O gün karar verdim;ben eşimi seviyorum-eşim bu çorbayı seviyor= o zaman ben bu çorbayı çok güzel pişirebilmeliyim:) Rahmetlik anneannemden tarif aldım;o gün bu gündür en kıymetli çorbalarımızdandır;çocuklarım da çok sever;babalarıyla bir şölen havasında sarımsak-sirke-limon-baharatlar kapışılarak afiyetle içilir;benim tuzuna bile bakamadığımı çocuklarım daha yenilerde öğrendi(yaklaşık 20 yıldır pişiririm);ben işkembe içemesemde ev halkını izlemenin tadı yetip de artıyor;buradan tüm ev hanımlarına tavsiye ederim;"Sevmediğiniz bir şey de olsa sevdikleriniz için sevmediklerinize katlanın;bunun lezzeti çok başka" 

PÜF NOKTASI;işkembeyi aldıktan sonra güzelce yıkayın ve un-limon kabuğu rendesi-limon suyundan oluşan bir bulamaçla her yerini ovun sonra derin dondurucuya kaldırın , birkaç gün sonra pişirin;bu şekilde ağır kokusunu almış olacaksınız,ayrıca işkembeleriniz pamuk gibi beyaz olacak

MALZEMELER

yarım kg temizlenmiş dana işkembe

zetinyağı-yarım yemek kaşığı tereyağı

un-su-tuz

yerken ilave etmek için ezilmiş sarımsak-sirke limon-karabiber-pul biber

YAPIMI

1-işkembemizi derindondurucudan çıkaralım,çözülünce güzelce yıkayalım 1 litre kadar suyla düdüklüde pişirelim(benim düdüklümde yarım saatte pişiyor)

2-işkembemiz pişerken yeterince zeytinyağı-yarım kaşık tereyağı ile 2 yemek kaşığı tepeleme unu ;çiğ kokusu gidene kadar beyaz rengini kaçırmadan kavuralım;üzerine 3 bardak soğuk su dökelim

3-pişen işkembemizi minik küp-küp doğrayalım,suyuyla beraber çorbamıza ilave edelim,bir taşım kaynayınca tuzunu ve sıcak su ilave ederek kıvamını ayarlayalım

4-ezilmiş sarımsak-sirke-limon-karabiber-pul biber eşliğinde servis edelim

                                                                                           AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder